Miten voin parantaa luottotietojani? - Velkavanki

Miten voin parantaa luottotietojani?

Miten voin parantaa luottotietojani?

Kun olet saanut maksuhäiriömerkinnän ja velka on edelleen maksamatta, on paras lääke olla hankkimatta uusia maksuhäiriömerkintöjä. Syy tähän on se, että edellinen maksuhäiriömerkinnän kesto pidentyy neljään vuoteen jos saat kahden vuoden aikana uuden merkinnän.

Mutta mitäpä jos olet maksanut velkasi kokonaan pois? Silloin sinulla on mahdollisuus parantaa omia luottotietojasi. Tämä ei tapahdu automaattisesti, vaan sinun täytyy tehdä tämä omatoimisesti.

Kyseessä on luottotietojen REF-merkintä, joka kertoo luottotietojen tarkastajalle, että olet maksanut velan kokonaan pois. Sinun täytyy vain lähettää todistus velan maksusta Suomen Asiakastieto Oy:lle ja he lisäävät REF-merkinnän maksuhäiriömerkinnän lisätietoihin.

Mitä hyötyä REF-merkinnästä on?

 • Lähtökohtaisesti maksuhäiriömerkinnän kestoksi ilmoitetaan luottotietoihin 3 vuotta. Jos maksat velan pois, etkä saa uusia maksuhäiriömerkintöjä, kyseisen maksuhäiriömerkinnän kesto lyhenee 2 vuoteen.
 • Sinulla on paremmat mahdollisuudet saada esimerkiksi vuokra-asunto, kun pystyt näyttämään vuokraajalle, että sinulla ei ole enää velkoja
 • Joissain tilanteissa REF-merkinnällä voi olla myös positiivinen vaikutus esimerkiksi asuntolainan hankkimisessa. Lopullinen päätös on aina lainanmyöntäjällä ja voi olla, että pankki vaatii enemmän vakuuksia mutta lähtökohdat neuvotteluille ovat paremmat, kun voit todistaa että sinulla ei ole enää velkoja.

Hyvä tietää:

Ulosoton ilmoittamat UMS & UMP -merkinnät on mahdollista saada rekisteristä pois pyytämällä ulosottoa ilmoittamaan luottotietorekisteriin, että velka on maksettu kokonaan pois.

 • UMP = Velallisen palkan tai muun toistuvaistulon ulosmittaus on jatkunut kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukauden ajan
 • UMS = Velalliselta ei ole suppeassa ulosottomenettelyssä löytynyt varoja velan suorittamiseksi tai velallisen olinpaikasta ei ole tietoa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että nykyisellä lainsäädännöillä yksipuolisesta velkoomustuomiosta tulleet maksuhäiriömerkinnät eivät poistu kokonaan, vaikka olisitkin maksanut velan kokonaan. REF-merkintä on kuitenkin pieni asia, jolla voit edesauttaa hiukan omaa tilannettasi.

2 Comments

 • Taru

  Mitea tuo menee, jos samaan syssyyn tulee m9nta eri merkintää useasta eri velasta? Esim. puoleen vuoteen kymmenen merkintää.

 • admin

  Uuden merkinnän tullessa sitä edellinen merkintä pidentyy aina 4 vuoteen. Kun kesto on muuttunut 4 vuoteen, sen kestoa ei voi enää lyhentää omilla toimenpiteillä.

  Se uusi merkintä on lähtökohtaisesti 3 vuoden mittainen merkintä, mutta jos saat vielä tämän jälkeen uuden merkinnän niin edellinen pidentyy aina 4 vuoteen.

Leave a Reply