Valehtelin työhaastattelussa - Velkavanki

Valehtelin työhaastattelussa

Valehtelin työhaastattelussa

Tapahtumat sijoittuvat alkuvuoteen 2014.

Mittani oli täyttynyt nykyisessä työpaikassa jo aikoja sitten. Ajattelin, että haluan paikkaan jossa työtoverit arvostavat minua eivätkä vain halua nöyryyttää päivästä toiseen. Vihdoin löysinkin jotain lupaavaa.

Työ vaikutti juuri siltä mitä olin halunnut. Muutoksia tulisi myös minun nykyiseen työkuvaani ja mikä tärkeintä; työkaverit vaihtuisivat. Raapustin hakemuksen samantien.

Hakuaikaa oli pari viikkoa jäljellä. Aikaa kului, mutta mitään ei kuulunut. Myöhemmin huomasin, että työpaikka oli tullut uudelleen hakuun. Enkö ollut vain riittävän hyvä? Enkö ansainnut edes mitään viestiä että minua ei valittu edes haastatteluun?

Harmitti todella paljon, mutta päätin laittaa vielä sähköpostitse varmistuksen asiasta. Muutaman tunnin päästä sain puhelun jossa minulta kysyttiin, että milloin pääsisin tulemaan työhaastatteluun. Olin innoissani. Ajattelin, että nyt täytyy vain valmistaututua todella hyvin koska tässä minun mahdollisuuteni on.

Työhaastatteluun meneminen on jännittänyt minua aina. En tiedä näkyykö se ulospäin, mutta sisällä jännitys jyllää vahvasti. Kaikki menee kuitenkin hienosti ja tunnen kuinka ajatukseni ovat samalla aaltopituudella haastattelijoiden kanssa.

Onko sinulla luottotiedot kunnossa?

Sitten tapahtuu romahdus. Kysymys kuului näin: ”Onko sinulla luottotiedot kunnossa ja voimmeko tarvittaessa tarkistaa ne?”. Ehdin kahden sekunnin aikana miettimään että voi helvetin helvetti, mutta vastaan paniikissa, että kyllä ovat kunnossa. Vaikka eiväthän ne ole.

Tunneskaala on erittäin sekava, kun heti tämän jälkeen minulta kysytään että milloin voisin aloittaa työt. Kerron että kahden viikon päästä johon minulle vastataan että sovitaan tarkempi päivä myöhemmin. Samaan aikaan olen iloinen ja ihan helvetin pettynyt itseeni. En halunnut valehdella, mutta en keksinyt hädissään muutakaan.

Omatunto kolkuttaa, vaikka olenkin saanut työnkuvan johon olen aina halunnut. Mietin, että mitä jos he tarkistavat nyt luottotiedot? Minkälaiselta ihmiseltä minä vaikutan silloin? Luottotiedottomalta epärehelliseltä valehtelijalta.

En halua sitä. Seuraavana päivänä päätän, että soitan tulevalle esimiehelle ja kerron, että miten asiat ovat. Tai ainakin niin paljon kuin on pakko. Yksikään puhelu ei ollut tähän mennessä jännittänyt niin paljon kuin tämä.

Aloitan kertomalla että kun eilen kysyitte minulta luottotiedoista, niin minulla on voimassa yksi maksuhäiriömerkintä johtuen ajasta jolloin olin työttömänä ja en pystynyt maksamaan kaikkia lainoja. Siinäkin on vain puolet totuutta, mutta parempaan en tällä hetkellä pysty.

Esimies suhtautuu asiaan ymmärtäväisesti ja sanoo, että ei se haittaa jos siellä vain yksi merkintä on, mutta hyvä että ilmoitit asiasta. Suuren suuri kivi putoaa sydämeltäni kun tajuan että pääsen sittenkin haluamaani työpaikkaan ilman, että joudun kantamaan syyllisyyttä valehtelusta.

Onnellisia hetkiä ei ole viimeisen vuoden aikana ollut montaa, mutta tämä oli yksi niistä harvoista.

Tapahtumat sijoittuvat alkuvuoteen 2013.

Leave a Reply