Ulosotto - Velkavanki

Ulosotto

Ulosotto

Ulosotto on ihmisille valtava mörkö. Ihmiset tietävät siitä vähän ja usein puolet ihmisten tiedoista perustuvat stereotypioihin. Iso mies tulee ja tyhjentää kämppäsi. Näin ei tapahdu. Ulosotto oli lopulta se joka katkaisi minun velkakierteeni. Se on myös auttanut minua maksamaan velkaani mahdollisimman nopeasti.

Haluan käsitellä tämän asian ensimmäisten joukossa, koska tästä on eniten väärinkäsityksiä.

  1. Sinulta jää jokin lasku maksamatta. Tässä vaiheessa taho jolle olet velkaa, laittaa sinulle useamman muistutuslaskun.
  2. Jos et maksa laskua, taho siirtää asian perintäyhtiön käsiteltäväksi. Perintäyhtiöllä on omat kulut jotka lisäävät alkuperäisen laskun summaa. Viivästyskorko, muistutuskulut yms.
  3. Jos et vieläkään maksa laskua, perintäyhtiö hakee käräjäoikeudelta päätöksen viedä velka ulosottoon.
  4. Haastemies ilmoittaa sinulle, että yhtiö xxx perii sinulta summaa xx ja sinulla on kaksi viikkoa aikaa maksaa velka ja välttää velan siirtyminen ulosottoon sekä lisäkustannukset.
  5. Jos et pysty maksamaan, mutta olet töissä käyvä ihminen, summa ulosmitataan sinun nettotulostasi, eli suomeksi sanottuna summa vähenee määrästä joka tulisi normaalisti sinun tilillesi.

Kaikki haastemiehet joiden kanssa olen joutunut asioimaan, ovat olleet äärimmäisen ystävällisiä ja hienotunteisia. Heidän tehtävä ei ole tuomita vaan tehdä työtään ja tuoda tieto sinulle asiasta. Minuakin pelotti aluksi. En vastannut puhelimeen. Haastemies laittoi viestin, että kuka on ja mihin liittyen hän haluaa olla yhteydessä.

En uskaltanut soittaa takaisin. Pelkäsin, että mitä tapahtuu? Menetänkö nyt kaiken? En menettänyt. Haastemies toimitti minulle postiluukusta lapun, että hänellä on tiedoksianto asiasta ja silloin tajusin, että nyt on pakko soittaa takaisin ja ottaa vastuu asiasta.

Hän kertoi asian, minä kuuntelin. Omalla tavallaan hävetti vaikka minun ei tarvinut sanoa kuin oma henkilötunnus ja kertoa että olen ymmärtänyt tiedon jonka hän kertoi. Ulosottomiestä ei kannata kuitenkaan pelätä. He ovat lopulta  sinun puolellasi vaikka kerrottavassa asiassa ei olekaan mitään positiivista.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa kun velkaa on useita tuhansia? Leikitään, että sinun vuositulot ovat 30 000 euroa. Verottaja vie tästä summasta vuodessa n. 8000 euroa pois. Tämän jälkeen on ulosoton vuoro. Suojaosuuden ylittyessä ulosotolle jää nettotuloistasi kolmasosa, n. 7300 euroa.

30 000e vuosituloista on  jäljellä  enää 14 700e. Kuukautta kohden se tarkoittaa n. 1200 euron tuloja. Se on erittäin tehokasta ja nopeaa velan lyhentämistä joka tapahtuu sinun tahtomattasi. Kivuliasta, mutta tehokasta.

Ohje: Älä välttele ulosottoviraston työntekijää, koska se ei johda mihinkään. He ovat nähneet kaiken ja tietävät myös keinot josta he löytävät sinut tavalla tai toisella. Minua tuli yksi ulosottoviranomainen tapaamaan suoraan minun työpaikalleni. Arvostin tapaa, jolla hän tuli hoitamaan asiaa. Kertoi, että haluaa tavata minut, ei esitellyt sen kummemmin itseään muille. Esitti asian kun olimme kahden kesken hyvin hienotunteisesti ja asiallisesti.

Tämän jälkeen minulle syntyi luottamus heihin ja olin aina tavoitettavissa mahdollisimman nopeasti.

Leave a Reply