Miten saada rahat riittämään?

Miten saada rahat riittämään?

Silloin kun ulosotto ottaa sinut omakseen, silloin ei enää itse päätetä että maksanko velkojani vai en. Asia on tehty hyvin helpoksi koska ulosotto vie velkojen maksuun käytettävän rahan automaattisesti pois ennen kuin palkka on tililläsi.

Rahallisesti muutos on erittäin merkittävä ja se vaatii henkilökohtaisella tasolla myös suunnitelmallisuutta ja isoa elämäntapamuutosta, että raha riittää jatkossakin.

En ollut koskaan aiemmin tehnyt minkäänlaisia kuukausikohtaisia budjettisuunnitelmia, mutta nyt ymmärsin, että minun oli pakko.

Käytetään esimerkkinä, että minun kuukausittaiset nettotulot ovat 1700 euroa. Oikeus.fi -sivustolta löytyy laskuri, jolla pystyt laskemaan kuinka paljon ulosotto vie palkastasi.

566,67 euroa vähennetään automaattisesti palkastani. Tilille tulee siis 1133,33 euroa. Tämän jälkeen listaan taulukkoon pakolliset menot kuukaudessa. Tässä suuntaa antavia esimerkkejä.

  • Puhelinlasku 30€
  • Vuokra 500e
  • Internet-yhteys 20€
  • Polttoainekulut 50€
  • Sähkölasku 40€
  • Auton vakuutus 70€
    = 710€

1133,33€ – 710€ = 423€

Olen laskenut että ruokakauppaan menevä summa on kuukaudessa n. 300€. Käytän tässä usein kaavana, että käytän yhdessä päivässä n. 10 euroa rahaa. Joskus toki käytän enemmän, joskus vähemmän.

423€ – 300€ = 123€

Tämä 123€ on se summa joka minulle jää ns. ylimääräiseksi rahaksi. Sillä ei tehdä ihmeitä, mutta jos olen silloin tällöin halunnut käydä esim. yöelämässä, elokuvissa tai ostaa esimerkiksi uudet kuulokkeet tai uuden paistinpannun yms.

Se ylimääräinen raha ei ole iso, eikä tietysti pidäkkään olla jos haluaa että velat tulevat maksetuksi. Tällä kaavalla minä olen elänyt viimeiset 5 vuotta ja voisin kuvitella että tämä polku on valmistanut minut paremmaksi rahankäyttäjäksi kuin yksikään säästämisen oppitunti olisi voinut tehdä.

Matka ei ole ollut kiva, mutta se on ollut opettavainen 🙂

Leave a Reply